پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : محققان تاکید میکنند که پیروی از سبک زندگی سالم در میانسالی تاثیر قابلتوجهی بر سلامت مغز در مراحل بعدی زندگی خواهد داشت. ننیجه کم خوابی در سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی نیز ممکن است پیری زودهنگام مغز باشد.
به نقل از ایندیپندنت، نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که کمخوابی در سالهای بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی ممکن است سبب پیری زودهنگام مغز شود و پیامدهای آن میتواند تا اواخر دهه ۵۰ پایدار بماند.
کریستین یافه، نویسنده این مطالعه از دانشگاه کالیفرنیا، میگوید: «یافتههای ما نشان میدهد که رسیدگی سریعتر به مشکلات خواب، مانند پیروی از برنامه خواب ثابت، ورزش، پرهیز از مصرف الکل و کافئین قبل از خواب، و همچنین استفاده از روشهای آرامشبخش میتواند سلامت مغز را بهبود بخشد.»
محققان در این مطالعه ۶۰۰ بزرگسال را که پرسشنامههای خواب را در شروع مطالعه و حدود پنج سال بعد تکمیل کرده بودند، بررسی کردند. سوالات به این ترتیب بود: «آیا معمولا در به خواب رفتن مشکل دارید؟»، «معمولا طی خواب شبانه چند بار بیدار میشوید؟» و «آیا معمولا زود از خواب بیدار میشوید؟»
محققان مواردی مانند کمبود خواب، خواب بیکیفیت، مشکل در به خواب رفتن و نداشتن خواب عمیق، بیداری زودهنگام یا خوابآلودگی در طول روز را مد نظر قرار دادند.
شرکتکنندگان طبق ویژگیهای خواب به سهگروه تقسیم شدند: کسانی که در گروه پایین قرار داشتند، یعنی حدود ۷۰ درصد افراد، هیچ یک از این مشکلات را نداشتند، یا اینکه تنها به یک مورد دچار بودند. شرکتکنندگان در گروه متوسط، یعنی ۲۲ درصد افراد، به دو یا سه مورد از این مشکلات دچار بودند و شرکتکنندگان گروه بالا، یعنی ۸ درصد افراد، به چهار تا شش مورد. پانزده سال پس از شروع مطالعه، جمجمه شرکتکنندگان اسکن شد تا محققان بتوانند سن مغز آنها را محاسبه کنند.محققان پس از محاسبه سن، جنس، فشار خون بالا، دیابت و سایر عوامل به این نتیجه رسیدند که مغز گروه میانی به طور متوسط ۱.۶ سال از مغز گروه پایین پیرتر است. میانگین سنی مغز افراد در گروه بالا هم ۲.۶ سال بیشتر بود. از بین شش عادت خواب، خواب بیکیفیت، مشکل در به خواب رفتن و نداشتن خواب عمیق، بیداری زودهنگام با افزایش سن مغز ارتباط داشت، بهخصوص در افرادی که دستکم پنج سال با این مشکلات مواجه بودند.
البته محققان این مطالعه که روز چهارشنبه در شماره آنلاین مجله «نورولوژی» (Neurology) آمریکا منتشر شد، تاکید کردند که این مطالعه بر آن نیست که خواب ضعیف، پیری مغز را تسریع میکند، بلکه تنها به ارتباط میان این دو مقوله اشاره میکند. همچنین محققان دانشگاه ییل اعلام کردند که افراد میانسالی که فشار خونکنترلنشده، قند خون یا کلسترول دارند، ورزش نمیکنند، غذای سالم نمیخورند و خوب نمیخوابند، در معرض خطر سکته مغزی، زوال عقل یا افسردگی قرار دارند.
محققان تاکید میکنند که پیروی از سبک زندگی سالم در میانسالی تاثیر قابلتوجهی بر سلامت مغز در مراحل بعدی زندگی خواهد داشت. بهگفته متخصصان، خواب کافی و باکیفیت بر عملکرد شناختی مغز تاثیر میگذارد و کمخوابی بر سیستمهای شناختی خاصی تاثیر دائمی میگذارد.